Startsida / Medicinsk hudvård / Ansikte / Botox

Botox

Fakta om Botox

Botox (Botilinum typ A) är ett naturligt renat protein som använts inom sjukvården sedan 80-talet. Då användes inte Botox för att ta bort och förhindra rynkor utan som ett läkemedel mot muskelpasm. När Botox används i kosmetiskt syfte kallas det Vistabel. Det finns flera märken som används i kosmetiskt syfte såväl som i medicinskt syfte till exempel Botox, Dysport och Vistabel.

Botox- så fungerar det

Botox verkar genom att blockera nervimpulser till den muskel som injicerats, vilket gör att musklerna slutar dra ihop sig. En behandling varar ca 3- 6 månader, därefter måste man behandlas igen. Efter upprepade behandlingar vänjer sig huden vid att inte veckas. Det gör att resultatet varar längre och man behöver inte behandlas lika ofta. Områden som man kan behandla med Botox kosmetiskt är rynkor och veck i pannan, linjer i inre och yttre ögonvrån, så kallade kråksparkar. Vissa muskler drar dessutom ner ögonbrynet och genom en behandling kan dessa muskler slappna av och ge en öppnare blick.
Man kan också behandla nerdragna mungipor och vissa rynkor på halsen.

Så går en botoxbehandling till

En bedövande salva appliceras på det område som ska behandlas. Efter den verkat sprutas små mängder av Botox in med en mycket tunn nål. Eftersom nålen är så tunn och det är så små mängder Botox som sprutas in är det väldigt lite obehag. Ungefär som vid ett myggbett.
Man ska undvika hårda fysiska aktiviteter den första dagen såsom träning, men redan nästa dag kan du återgå. Man kan få en lätt rodnad kring det behandlade området första dagen, men för det flesta är det inte märkbart.

Biverkningar

De biverkningar som uppkommer vid behandling av bekymmersrynkan är relaterade till nålsticken, en lätt huvudvärk kan förekomma andra eller tredje dagen efter behandlingen. I en del fall kan kringliggande muskler påverkas och bli svagare, men eftersom Botox försvinner ur kroppen efter en tid försvinner också denna biverkning.

Så mycket kostar det

En behandling kostar mellan 1990-4500:- beroende på klinik och område du väljer att behandla.

Före- och efterbilder

Se före- och efterbilder på behandlingar med botox.

Tänk på!

Gör ingreppet hos en läkare eller sjuksköterska.

Hitta kliniker som utför behandlingar med Botox här.

Texten granskad av Dr Gabriella Sellman, specialist i plastikkirurgi, Plastikkirurggruppen.