Startsida / Plastikkirurgi / Kropp / Bröstförstoring

Bröstförstoring

Bröstförstoring- så fungerar det

Vid en bröstförstoring läggs ett implantat under bröstet, oftast under bröstmuskeln. Vanligtvis läggs ett snitt i vecket under bröstet, men man kan också gå via bröstvårtan eller armhålan.
Det finns tre olika typer av implantat som vanligtvis används :

Koksalt: Ett runt eller droppformat (anatomiskt) format implantat. Ytan på implantatet kan vara texturerad (knottrig) eller eller slät. Fördelen med ett texturerat implantat är man slipper massera och att risken för kapselbildning möjligen minskar. Implantat med slät yta, kan minska risken för att man känner koksaltimplantatet men måste masseras morgon och kväll i 6 månader efter operation för att minska risken för kapselbildning.
Fördelar: Vid eventuell bristning i implantet tas koksaltet upp av kroppen.
Nackdelar: Koksalt ger en mindre naturlig konsistens. Något ökad risk för rippling hos smala patienter.

Flytande silikon: Ett runt eller droppformat (anatomiskt) format implantat. Ytan på implantatet är oftast texturerad (knottrig). Fördelen med ett texturerat implantat är att risken för kapselbildning minskar. Implantat med flytande silikon är den minst använda numera.
Fördelar: Ger en bra naturlig konsistens.
Nackdelar: Om implantatet brister är inte inte säkert att det flytande silikonet håller sig kvar i bindvävskapseln runt bröstet.

Halvfast silikon (geléhallon): Ett runt eller droppformat (anatomiskt) format implantat. De anatomiska implantaten ger de mest naturliga resultatet. De runda gelehallonimplantaten ger ökad fyllnad upptill på brösten.
Fördelar: Ger den mest naturliga konsistensen och utseendet. Om implantatet brister stannar silikonet kvar i implantatet. Mindre risk för rippling hos smala patienter.

Formen på de olika implantaten skiljer sig åt och man kan välja mellan droppformat (anatomiskt) eller runt implantat. Vid konsultationen ger kirurgen dig råd om vad som passar din kropp och ger dig önskat resultat. Formen på implantatet kan vara antingen rund eller droppformad (anatomisk) formad och med olika betonad fyllning. Moderate profile ger det mest naturliga intrycket, moderate plus ger lite mer fyllnad på den övre delen av bröstet medan hight profile ger mest fyllnad upptill på bröstet.

Förberedelser inför operation

Patienten och kirurgen har vid tidigare konsultation kommit överens om vilken typ av implantat som ska användas och storlek på detta. Du får träffa narkosläkaren och plastikkirurgen som markerar bröstens nya position.

Så går en bröstförstoring till

I vissa fall får du en lugnande spruta innan du kommer in på operationsavdelningen. Därefter ges du narkos samt lokalbedövning. Ett snitt görs antingen under bröstet, i armhålan eller vid bröstvårtan och en ficka skapas antingen över eller under brösmuskeln. Därefter placeras implantatet i fickan och snittet sys ihop. Du får ett stödförband och en stadig sport-bh sätts på.

Efteråt

Efter en bröstförstoring kan smärtorna vara kraftiga och vanligtvis behöver man starkare smärtstillande såsom Citodon eller Dexofen tillsammans med eller istället för Alvedon och Panodil. Viktigt är att du inte använder tabletter som innehåller acetylsalicylsyra som kan öka blödningsbenägenheten.
På vissa kliniker stannar du kvar över natten, detta så att du ska kunna få bra smärtlindring. En del patienter kan dock gå hem samma dag. Du bör heller inte röka 2 veckor innan och efter operationen då rökning kraftigt försämrar läkningen. Den första tiden efter operationen är brösten svullna och du kan få blåmärken. Det kan dröja upp till 6 månader innan du ser slutgiltigt resultat.
Man bör räkna med att byta ut implantet efter 15-20 år då det som alla material mattas ut.

Tillvägagångssättet för en bröstförstoring kan skilja sig från klinik till klinik och följer nödvändigtvis inte denna beskrivning. Det är viktigt att du ställer frågor till din kirurg om händelseförloppet så du är förberedd på vad som ska hända.

Komplikationer vid bröstförstoring

Den vanligast komplikationen efter en bröstförstoring är kapselbildning. Det betyder att alltför kraftig kapsel av ärrvävnad skapats runt implantatet och bröstet kan ändra form samt bli hårt. För att åtgärda detta måste kirurgen gå in och klyva kapseln. Här kan du se före- och efterbilder på kapselbildning. För att undvika kapselbildning är det viktigt att brösten masseras varje dag efter operation om du har släta implantat. Texturerade implantat ska inte masseras.
Man kan också få känselbortfall vilket är vanligt efter operation. Det tar upp till 6 månader för nervändarna att hitta tillbaka till varandra och läkas. Då kommer känseln tillbaka. I en del fall kan dock detta känslobortfall bli permanent.

Så mycket kostar en bröstförstoring

En bröstförstoring kostar mellan 30-50.000:- beroende på klinik och implantat.

Före- och efterbilder

Se före- och efterbilder på bröstförstoring.
Se före- och efterbilder på kapselbildning.

Tänk på!

Kontrollera följande innan du gör ditt val av klinik:

Kontrollera med kliniken vad som gäller ifall kapselbildning skulle uppstå. En del kliniker har en så kallad kapselgaranti som man måste köpa separat utöver kostnaden för själva bröstförstoringen. En del åtgärdar kapselbildning kostnadsfritt.

Kontrollera vad tidigare patienter sagt om kliniken här.

Ring HSAN (Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd) och kontrollera om kirurgen blivit anmäld tidigare och om de tidigare blivit varnade eller fällda.
Tel: 08-786 99 00

Kontrollera hos Socialstyrelsen att kirurgen är specialist i plastikkirurgi.
Tel: 075-247 30 00

Mer information om hur du väljer en klinik hittar du här.

Texten granskad av Dr Gabriella Sellman, Specialist i plastikkirurgi, Plastikkirurggruppen.