Startsida / Plastikkirurgi / Kropp / Bukplastik

Bukplastik

Fakta om bukplastik

En bukplastik utförs för att förbättra kroppsformen genom att ta bort överflödig hud och fett. Det är inte en operation som görs för att uppnå viktminskning, utan syftet är att åtgärda det som man inte kan åstadkomma via motion, träning eller genom kost.

Bukplastik- så fungerar det

Vid en bukplastik tar man bort fett, hud samt stramar upp magens muskulatur. Det finns två typer av bukplastiker. Vilken som passar dig avgör du tillsammans med kirurgen för att åstadkomma önskat resultat.

Liten bukplastik
En mindre bukplastik görs om du har ett mindre hudöverskott. Då tas enbart hud och fett bort under naveln. Endast muskulaturen under naveln kan stramas upp.

Stor bukplastik
Om hudöverskottet är stort, sitter över hela magen dvs påverkar naveln och mycket fett sitter runt sidor från höftben upp till revben måste en stor bukplastik göras. Huden både ovan och nedom naveln sträcks, muskulaturen stramas upp också både ovanför och nedanför naveln och en fettsugning görs vanligen ut mot höfterna.

Förberedelser inför operation

Före operationen får du komma till kliniken för konsultation där du och din plastikkirurg diskuterar eventuellt resultat, dina förväntningar och hur just din process kommer att se ut. Du får också träffa narkosläkaren som ansvarar för ditt välmående under narkosen.

Så går ett ingrepp till

Liten bukplastik
Kirurgen gör ett snitt vid blygdbenet, sträcker huden, fettsuger ut mot höfterna och eventuellt ovan naveln, avlägsnar hudöverskottet och syr igen.

Stor bukplastik
Kirurgen börjar med att fettsuga magen. Ibland också ryggen och midjan. Därefter läggs ett snitt vid blygdbenet från höft till höft. Huden lossas från underliggande muskler, musklerna sträcks och naveln flyttas till sina nya position. Därefter sträcks huden och överskottet skärs bort. Kirurgen syr sedan igen snittet och ett dränage (litet rör) sys fast. Detta för att undvika eventuell vätskeansamling.

Efteråt

Du får stanna på kliniken 1-3 dagar. Smärtan efter en bukplastik är kraftig och smärtstillande som Alvedon, Panodil eller Citodon krävs. Som vid alla ingrepp är det viktigt att du inte tar tabletter som innehåller acetylsalicylsyra. En gördel används efter ingreppet i ca 6 veckor och stygnen tas bort efter 12-14 dagar.
Det är mycket viktigt att man inte anstränger sig, men man bör inte vara stillaliggande då det ökar risken för komplikationer.

Komplikationer

Vid en bukplastik finns en risk för blodpropp. En del kliniker ger därför patienter blodförtunnande sprutor efter operationen och cirka en vecka framåt. Rökare och personer med dålig blodcirkulation löper risk att drabbas av nekros. Det innebär att en del av huden dör vilket lämnar ett öppet sår som tar lång tid att läka.

Övergående komplikationer är känselnedsättning och vätskebildning i nedre delen av buken. Detta kan behövas sugas ut.

Så mycket kostar det

En bukplastik kostar mellan 28-95.000:-.

Före- och efterbilder

Se före- och efterbilder på bukplastik.

Tänk på!

Kontrollera följande innan du gör ditt val av klinik:

Kontrollera vad tidigare patienter sagt om kliniken här.

Är plastikkirurgen medlem i Svensk Förening För Estetisk Plastikkirurgi eller Svensk Plastikkirurgisk förening? Ring läkarförbundet och kontrollera.
Tel: 08-790 33 00

Ring HSAN (Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd) och kontrollera om kirurgen blivit anmäld tidigare och om de tidigare blivit varnade eller fällda.
Tel: 08-786 99 00

Kontrollera hos Socialstyrelsen att kirurgen är specialist i plastikkirurgi.
Tel: 075-247 30 00

Mer information om hur du väljer en klinik hittar du här.

Texten granskad av Dr Gabriella Sellman, specialist i plastikkirurgi, Plastikkirurggruppen.