Startsida / Plastikkirurgi / Ansikte/ Fettsugning

Fettsugning

Fakta om fettsugning

Fettsugning (liposculptur) är en metod som används för att ta bort lokala fettdepåer som kan vara svåra att få bort vid träning och motion.
Det är ingen metod som används för att gå ner i vikt.
Områden som behandlas är: ridbyxlår, insidan på låren, knän ,vader, vrister, stuss, bröst (män), överarmar, höfter, midja, rygg, mage, och haka.

Fettsugning- så fungerar det

En fettsugning på kirurgisk väg fungerar på så sätt att fettceller sugs ut med hjälp av en kanyl som är kopplad till en motor som skapar undertryck. Man kan också göra en fettsugning med hjälp av laser.
Ett resultat av en fettsugning är permanent, just de fettceller man sugit bort återbildas inte.

Fettsugning med laser

Området som skall behandlas bedövas noggrant med lokalbedövning med en svag tillsats av adrenalin. En mycket tunn kanyl som innehåller en laserfiber förs in till det område som ska behandlas. Energin från lasern slår sönder fettcellerna så att deras innehåll förvandlas till vätska. Vätskan kan sedan sugas ut eller lämnas kvar så kroppen själv kan ta hand om den. Man är vaken under hela ingreppet men upplever inget obehag. Ingreppet tar 1-3 timmar beroende på vilka kroppsområden som ska behandlas.
Efter avslutad behandling får patienten ta på sig en speciellt avsedd korsett / kroppsstrumpa för att förhindra svullnad. Den ska bäras dygnet runt de första 2-3 veckorna, därefter så mycket som möjligt dagtid i ytterligare 2-3 veckor.

Fettsugning på kirurgisk väg

Operationen utförs under narkos i kombination med lokalbedövning och tar ca 1-3 timmar. Små snitt läggs ca 0.5-1 cm långa där en kanyl förs in. Kanylen är kopplad till en motor som skapar ett undertryck och fettcellerna sugs ut. Kirurgen suger ut fettet med hjälp av kanylen och och formar till området.

Förberedelser inför operation

Före operationen får du komma till kliniken för konsultation där du och din plastikkirurg diskuterar eventuellt resultat, dina förväntningar och hur just din process kommer att se ut.

Efteråt

Beroende på ingreppets storlek får du antingen gå hem samma dag eller stanna över natten. Smärtan brukar vara måttlig och kan uppfattas som träningsvärk och ömhet. Man får en gördel som ska förhindra svullnad. Denna ska sitta på dygnet runt i 3-5 veckor och gärna dagtid ett par månader efter.
Stygnen tas bort efter ca 8-14 dagar. Som vid alla ingrepp är det viktigt att du inte tar tabletter som innehåller acetylsalicylsyra utan endast ta smärtstillande som Alvedon, Panodil eller Citodon.

Komplikationer vid fettsugning

Den vanligaste komplikationen efter en fettsugning är att det finns någon ojämnhet kvar. Detta kan korrigeras ca 6 månader senare. Den allvarligaste komplikationen är risken för blodpropp.
En del kliniker ger därför proppbehandling med sprutor i en vecka efter ingreppet. Det är därför också viktigt att du rör på dig och i möjligaste mån undviker onödigt sängläge och stillasittande.

Så mycket kostar det

En fettsugning kostar mellan 6-40.000:- beroende på område som behandlas.

Före- och efterbilder

Se före- och efterbilder på fettsugning.

Tänk på!

Kontrollera följande innan du gör ditt val av klinik:

Kontrollera vad tidigare patienter sagt om kliniken här.

Ring HSAN (Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd) och kontrollera om kirurgen blivit anmäld tidigare och om de tidigare blivit varnade eller fällda.
Tel: 08-786 99 00

Kontrollera hos Socialstyrelsen att kirurgen är specialist i plastikkirurgi.
Tel: 075-247 30 00

Mer information om hur du väljer en klinik hittar du här.

Texten granskad av Dr Gabriella Sellman, specialist i plastikkirurgi, Plastikkirurggruppen.