Startsida / Medicinsk hudvård / Ansikte / Fillers

Fillers

Fakta om fillers

Det finns olika typer av fillers, permanenta och icke-permanenta.

Restylane: En icke-permanent filler baserad på hyaluronsyra. Den är baserad på ett kroppseget ämne som försvinner ur kroppen på upp till ett år. Restylane finns i sex olika varianter beroende på vad det är som ska behandlas och används i läppar, rynkor, ärr och skulptering.
Restylane Vitale: Injiceras i huden för att föryngra och återfukta huden.
Restylane Touch: För fina linjer i ansiktet.
Restylane Lipp: För att forma och förstora läppar. Håller i 12 månader.
Restylane Perlane: Används i mer markerade ansiktsveck och skulpturering i ansiktet.
Restylane Sub Q: För att forma ansiktskonturer.
Restylane håller i 6-12 månader

Juvederm: En icke-permanent filler baserad på hyaluronsyra. Den är baserad på ett kroppseget ämne som försvinner ur kroppen på upp till ett år. Används i läppar, rynkor, ärr och skulptering.
Juvederm håller i 4-8 månader.

Teosyal: En icke-permanent filler baserad på hyaluronsyra. Används i läppar, rynkor och linjer.
Teosyal håller i 10-12 månader.

Esthélis: En icke-permanent filler baserad på hyaluronsyra. Den är baserad på ett kroppseget ämne som försvinner ur kroppen på upp till ett år. Används i läppar, rynkor, ärr och skulptering.
Esthélis håller i 6-12 månader.

Evolence: En icke-permanent filler baserad på kollagen och socker. Den har en längre hållbarhet än Restylane och försvinner ur kroppen på cirka ett år. Då Evolence fäster i vävnaden snabbare än andra fillers krävs en duktig behandlare då den inte kan modelleras på samma sätt som te.x Restylane.
Evolence håller i 12-15 månader.

New fill (Sculptra): En icke-permanent filler baserad på mjölksyra. Används för skulptering i ansiktet samt för att fylla ut rynkor.
New fill håller i 6-12 månader.

Prevelle Silk: En icke-permanent filler baserad på hyaluronsyra. Prevelle innehåller lidokain för att ge smärtlindring efter behandling. Används för skulptering i ansiktet samt för att fylla ut rynkor.
Prevelle håller i 3-6 månader.

Aquamide: En permanent filler baserad på polyakrylamid. Det innebär att den inte går ur kroppen och inte behöver fyllas på. Detta kan också ge svåra biverkningar såsom asymmetri och knölar. En nackdel med den typ av injektionsmaterial som inte bryts ned av kroppen är att det kan vara svårt att avlägsna detta. I värsta fall kan en förhårdnad uppstå som kräver operation för att kunna avlägsnas. Detta är dock ovanligt.

Kroppseget fett: Kroppseget fett kan injiceras i läppar samt användas för skulptering i ansiktet. Ungefär 20-30% av det insprutade fettet läker in permanent i det behandlade området.

Fillers- så fungerar det

Hyaluronsyra är en bindvävssubstans som finns naturligt i vår hud och har en stark vattenbindande förmåga vilket ger volym till huden. Den kroppsegna, naturliga, hyaluronsyran bryts ner på ca 5 dagar vilket innebär att kroppen hela tiden producerar ny. Då vi åldras minskar produktionen av hyaluronsyran vilket gör att hudens elasticitet minskar och rynkor, veck och linjer uppkommer.

Biverkningar

Allergiska reaktioner eller andra biverkningar av Restylane är extremt ovanliga då Restylane är en icke-animalisk syntetiskt tillverkad substans som normalt finns i kroppen. Som vid behandlingen med Botox är de flesta biverkningar relaterade till nålsticken (rodnad, svullnad). Denna rodnad och svullnad försvinner efter några timmar eller någon dag. Det händer ibland att man får små stickblåmärken som försvinner efter några dagar.

Så går en behandling till

Området som ska behandlas rengörs och tvättas av. Därefter sprutas fillern in med en tunn nål. Det kan sticka till och spänna. Fillern gör att rynkan lyfts upp och du får ett omedelbart resultat.
Om man ska behandla läpparna med en filler kan detta kännas lite mer. En del kliniker erbjuder därför tandläkarbedövning dvs en bedövningsspruta för att minska obehaget.

Så mycket kostar det

Behandling med filler kostar från 2-6.000:-.

Före- och efterbilder

Se före- och efterbilder på läppförstoring och behandlingar med fillers.

Tänk på!

Att i första hand använda en icke-permanent filler. Även om det blir dyrare i längden så är det säkrare.
Att börja försiktigt.
Börja med en liten mängd så kan du bygga på mer efter hand.
Gör ingreppet hos en läkare eller sjuksköterska.

Hitta kliniker som utför behandlingar med fillers här.

Texten granskad av Dr Gabriella Sellman, specialist i plastikkirurgi, Plastikkirurggruppen.