Startsida / Plastikkirurgi / Ansikte / Näsplastik

Näsplastik

Fakta om näsplastik

Näsplastik utförs för att förändra näsans storlek och form.

Näsplastik- så fungerar det

Vad som görs vid en näsoperation är högst individuellt då ingen näsa är den andra lik och önskemålen är olika. Det finns inte en typ av näsoperation som kan utföras på alla, utan ingreppet anpassas efter varje persons förutsättningar.
Om man till exempel vill ha en rakare näsrygg går kirurgen in och slipar ner näsbenet så näsan blir rakare. Om näsan har en svank på näsryggen kan man bygga upp denna med brosk från andra delar av näsan eller från revben.

Förberedelser inför operation

Före operationen får du komma till kliniken för konsultation där du och din plastikkirurg diskuterar eventuellt resultat, dina förväntningar, vad du vill åstadkomma och hur just din process kommer att se ut. Många kliniker erbjuder databilder så att man kan se just hur ens eget resultat kan tänkas bli. På operationsdagen får du också träffa narkosläkaren som är ansvarig för att du mår bra under narkosen.

Efteråt

Smärtan efter en näsplastik är måttlig och det räcker med att ta vanliga smärtstillande som Alvedon, Panodil eller Citodon. Som vid alla ingrepp är det viktigt att du inte tar tabletter som innehåller acetylsalicylsyra.
Du kan gå hem samma dag som ingreppet utförs. När förbandet tagits bort efter en vecka kan man se resultatet till cirka 80-90 %, men näsan är inte helt färdigläkt förrän efter 6-12 månader då också slutkontrollen brukar göras.

Komplikationer vid näsplastik

Känselbortfall som i vissa fall kan bli bestående. Oregelbundhet på näsan på grund av kvarvarande brosk eller benbit. Detta kan dock åtgärdas efter 6-12 månader. Bindvävsökning i tippen som kan behöva kortisonbehandlas. Övergående komplikationer är blåmärken och svullnad.

Så mycket kostar det

En näsplastik kostar mellan 19-44.000:-.

Före- och efterbilder

Se före- och efterbilder på näsplastik.

Tänk på!

Kontrollera följande innan du gör ditt val av klinik:

Kontrollera vad tidigare patienter sagt om kliniken här.

Ring HSAN (Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd) och kontrollera om kirurgen blivit anmäld tidigare och om de tidigare blivit varnade eller fällda.
Tel: 08-786 99 00

Kontrollera hos Socialstyrelsen att kirurgen är specialist i plastikkirurgi.
Tel: 075-247 30 00

Mer information om hur du väljer en klinik hittar du här.

Texten granskad av Dr Gabriella Sellman, specialist i plastikkirurgi, Plastikkirurggruppen.