Startsida / Fråga Kirurgen

Fråga Kirurgen

Hur stora bröst kan man göra egentligen?
Vad gör man om man inte är nöjd med sitt ingrepp?
Hur länge håller ett bröstimplantat?
Kallas det silikonbröst även fast man har koksaltsimplantat?
Hur länge håller skalfasader?

Här kan du ställa frågor om plastikkirurgi till Dr Gabriella Sellman på Plastikkirurggruppen, Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm och frågor om estetisk tandvård till Lena Åberg hos Smiles.se. Dina frågor och deras svar publiceras löpande här hos Kosmedics.

Vill du ha svaret skickat direkt till dig fyller du i din mailadress i formuläret nedan.


Gabriella Sellman

Lena Åberg

Fråga Experterna


Bakom eller framför muskeln?
Fråga: Jag har opererat mina bröst bakom muskel för ca 3veckor sedan. När kan jag börja träna kondition och situps igen?
Har läst att brösten kan flyttas permanent vid träning, stämmer detta? Har även haft en diskussion med en tjej som påstår att det absolut inte är bra att lägga bakom, varför isåfall?

Svar: Man bör inte träna 5- 6 veckor efter en bröstoperation och man bör avstå minst 3 , gärna 6 månader efter operation innan man börjar med armhävningar och mycket kraftig pectoralisträning. Om man tränar mycket och implantaten ligger under muskeln blir det en dragrikting utåt vilket gör att risken ökar något att implantaten hamnar mer utåt.
Anledningen att lägga ovanpå muskeln är om man tränar extremt mycket eller om man har ett hudöverskott och inte vill kombinera med ett bröstlyft. All lägga implantaten under muskeln är dock vanligast.
Mvh
Gabriella Sellman

Smalare näsa
Fråga: Jag funderar på att försöka göra min näsa lite smalare, fast ingen ingrepp på själva näsbenet. Jag har tjockt skinn frampå näsan liksom, ser ut som en potatis. Undrar över pris och läkningstid. Bor i UK men vill gärna operera mig i Sverige.

Svar: Du får titta på de olika klinikernas hemsidor för priset varierar förstås. Det låter som om du tänkt dig en tipp-operaion. Du behöver göra ett besök före en operation för att man ska kunna göra en bild i Photoshop och diskutera med dig hur resultatet kan bli.
Mvh
Gabriella Sellman

Lipolys
Fråga: Jag har tränat hårt sedan 3 månader tillbaka och nu vips helt plötsligt har jag fått celluliter på rumpa och baklår ända ner till knävecken, visst hade jag lite på rumpa innan men verkligen inte på låren. Jag är 23 år, 165cm 60kg. Innan vägde jag 55, men då hade jag dock mindre muskler, så nu har jag bestämt mej för att behandla med lipolys. Vet du vart i Göteborgsområdet man kan göra det någonstans. Jag har letat överallt.

Svar: Lipolys är inte så vanligt i Sverige ännu och jag är dessutom osäker på om det kan lösa dina bekymmer.
Mvh
Gabriella Sellman

Näsoperation
Fråga: Jag har alltid velat göra en näsoperation, men vågar inte. Jag var på en konsultion i Stockholm, men jag tyckte inte att de förklarade så bra. Jag vill jätte gärna göra det. Undrar kan man betala som delbetalning för att jag är student. Jag är mycket tacksam om du kunde svara.

Svar: Det bästa för dig är att träffa ett par olika näskirurger tills du hittar någon som du känner förtroende för och som på ett bra sätt kan förklara operationen för dig. Vanligtvis måste man betala hela operationsarvodet i samband med operation så sannolikt behöver du låna pengar på något sätt inför en operation.
Mvh
Gabriella Sellman

Mens under operation
Fråga: Får man ha mens, blöda under en operation? Ska genom gå en abort och kommer troligen få tid för bröstop under den månaden efter aborten? Hur ställer sig de sig till det?

Svar: Det är viktigt att man inte gör två operationer för tätt inpå varandra då det dels kan innebära narkosrisker och dels risker för att din blodvärde sjunker för lågt.Optimalt är att det går minst tre månader mellan två mindre operationer. Om man behöver göra två större operationer ska det gå 6 månader mellan operationerna. I övrigt är det inte farligt att göra operationer när man har mens.
Mvh
Gabriella Sellman

Dual Plane-teknik
Fråga: Vill göra en bröstförstoring samt lyft. Kollade på Lidingökliniken och de utförde lyft genom dual plane tekniken. Vad innebär det och varför verkar det vara ytterst få som gör på detta sett?

Svar: Dual-plane innebär att implatatet endast till del läggs under muskeln. Om du har ett måttligt hudöverskott på brösten kan det räcka för att få ett bra resultat men om du har mycket hudöverskott kan du behöva göra ett vanligt bröstlyft. Vänd dig till en eller två plastikkirurger och be om synpunkter.
Mvh
Gabriella Sellman

Bröstförstoring med Macrolane
Fråga: Jag undrar vad du vet om att förstora brösten med macrolane? Hade tänkt mig en ganska blygsam bröstförstoring i vilket fall som helst men funderar på om det skulle va värt pengarna att förstora med macrolane eftersom det inte blir så stor skillnad kanske och även försvinner med tiden.

Svar: pågår en studie gällande bröstförstoring med Macrolane men det är ännu ingen godkänd metod för bröstförstoring utan man måste avvakta resultatet från den studie som pågår.
Mvh
Gabriella Sellman

Läppförstoring med kroppseget fett
Fråga: Jag har funderingar på att göra injektion med eget fett i övre läppen bara yterst lite där, linjerna mellan näsa och läppar och eventuelt bygga upp hakan, jag har hört att injektion med eget fett kan bli knöligt så att fettet kan förflytta sig stämmer det?
vilka risker finns det stora som små? hur många behandlingar behövs det ungefär för att få ett perament resultat på dom 3 nämda ställerna?

Svar: När man sprutar fett måste man räkna med att inte allt fett stannar kvar utan sannolikheten är stor att man behöver upprepa behandlingen efter några månader, sannolikt totalt 2-3 behandlingar. Ytligt lagt fett kan bli knöligt , men ju djupare man lägger fettet desto jämnare brukar det kunna bli. Ojämnheter och behov att upprepa behandlingen är de vanligaste riskerna. Det finns också en liten risk att om man senare går upp mycket i vikt kan även detta nyinlagda fett öka i storlek.
Mvh
Gabriella Sellman

Hakimplantat
Fråga: Jag gjorde ett hakimplantat för snart 7 år sedan. Tyvärr sattes det in ett "manligt" implantat som gick runt hela hakan vilket gjorde att jag fick ett mer manligt utseende. Det blev stenhårt där implantatet satt och det gjorde ont om jag tex sov med hakan mot kudden. Jag tog bort det 2-3 veckor efter operationen. Det var fortfarande stelt, men efter hand blev hakan mjukare. Jag har fått något ojämn/gropig haka efter detta och den har blivit kanske 2-3 mm större vilket i och för sig är positivt. Jag kan idag känna att jag har något i hakan, speciellt om jag pillar mycket på hakan eller får ett lättare slag och kan då bli lite lite öm vilket jag ej skulle blivit innan operationen. Jag har nästan bestämt mig för att lägga in ett nytt implantat men ej något som går runt hela hakan. Kan ojämnheterna förvärras då? Kan det blir hårt igen? Blir det i så fall mjukare med tiden? Hur lång tid? Försvinner smärtan? hur lång tid tar det? Kan ovan problem bero på fel plastikkirurgen gjorde och kanske kan undvikas om en "duktigare" kirurg utför det denna gång? Avråder du mig för att sätta in ett nytt implantat?
Funderar att samtidigt minska näsan på höjden och på bredden. Finns det risk att det på näsan blir ärrvänad som blir ojämn? Hur stor är isf risken? Är risken större för mig eftersom jag fick ojämn ärrvävnad efter hakoperationen eller är det inte jämförbart med en näsplastik?

Svar: De frågor du ställer kräver att du vänder dig till en plastikkirurg som får titta på din haka och din näsa och därefter göra en bedömning angående risk för kvarvarande ojämnheter. Det är alltid litet mer komplicerat att göra en omoperation än en första operation men eftersom det är så länge sedan finns goda förutsättningar att operationen ska kunna lyckas. Din näsoperation påverkas inte av din tidigare hakoperation och du löper inte större risker än någon annan som gör en näsoperation.
Mvh
Gabriella Sellman

Tjocka kinder
Fråga:Hej! Det är så att jag har mycket tjocka kinder så jag är rund i ansiktet. Kan man göra så att kinderna blir mindre? Hur kan man göra så att ansiktet ser mindre runt ut?

Svar: Det är svårt att påverka ansiktets form. Det finns enstaka läkare, kanske framför allt utomlands, som sprutar Botox för att påverka ansiktskonturen men jag känner inte till vem jag skulle kunna föreslå. Andra sprutar ett medel som gör att fettet bryts ner, så kallas lipolys. Båda dessa behandlingar är ovanliga i Sverige så det bästa är att försöka vara nöjd med den ansiktsform man har och undvika att bli överviktig.
Mvh
Gabriella Sellman

Bukhinnebråck
Fråga: För ett antal år sedan blev jag opererad för bukhinnebråck, i nedre delen av magen, jag fick en duk inopererad, Men nu efter många år har jag ökat över 40 kg i vikt sen operation, nu känner jag en konstig känsla i magen då jag är ute och promenerar, kan stygnen spricka och är det farligt nu? Försöker desperat att banta.

Svar: Det skulle förvåna mycket om det inträffade något med det inopererade nätet när det gått flera år sedan den operationen. Möjligen behöver du fråga din läkare så att du inte fått ett nytt bråck nu när du har en kraftig övervikt. Det skulle kunna förklara obehagskänslan. Naturligtvis är det bra om du försöker gå ner i vikt igen.
Mvh
Gabriella Sellman

Ögonbrynslyft
Fråga: Jag funderar på att göra ett ögonbrynslyft pg.a att jag tycker att mina ögon ser något trötta ut. Jag är endast 30 år så det är inte fråga om några rynkor utan bara en LITEN korrigering. Lyft med tråd verkar vettigt, men det fungerar 2.5-5 år står det, vad händer sedan? Går trådarna av? Om EN går av måste man ju se helt skev ut...

Svar: Användningen av trådar har inte blivit så stor. Om du bara är 30 år är det säkert bäst att avvakta och när du blir äldre kan du fundera kring ett tinningslyft. Eventuellt kan du redan nu prova en Botox-injektion vilket kan sprutas så att det höjer upp yttersta delen av ögonbrynen något.
Mvh
Gabriella Sellman

Mörka ringar under ögonen
Fråga: Sebbe heter jag och jag har problem med mörka ringar under ögonen vilket jag tror är ärftligt. Så mina frågor lyder:
1. Finns det laserbehandlingar eller andra kirurgiska ingrepp i Sverige eller något annat land i världen som kan minimera eller eliminera ringarna?
2. Om jag kan få tipps om vart och till vem jag ska vända mig?
3. Hört ryktet om att Iran och Grekland är ett bra alternativ, kan det stämma?

Svar: Det finns inget bra sätt att bli av med de mörka ringar under ögonen som beror på ärftliga faktorer. Man har provat med olika laserbehandlingar men inte med så bra resultat. Ibland kan mörka ringar bero på en ökad mängd fett under ögonen, eventuellt också i kombination med ökad mängd hud och i så fall kan en nedre ögonlocksplastik göra ringarna mindre synliga.
Mvh
Gabriella Sellman

Tandblekning hemma?
Fråga: Det finns så många produkter för att bleka tänderna hemma. Men är de bra? Vågar man bleka tänderna hemma?

Svar: Det stämmer att det finns många olika produkter som marknadsför hemma blekning. Vanligtvis är lösningarna för svaga och det tar då ganska lång tid att få en färgförändring på tänderna. Hemmablekning fungerar bäst med en individuellt utprovad skena på en tandklinik Med rätt anpassad styrka av blekmedlet skadas inte tandköttet och risk för isningar minimeras.
Skenorna kan du ha i många år och kan köpa till blekmedel efter hand.
Hälsningar Lena Åberg

Glugg mellan framtänder
Fråga: Hej, jag har en glugg mellan mina två framtänder som jag funderar på att göra någonting åt. Vad finns det för möjligheter att ordna gluggen?
Jag har läst om några av alternativen och undrar om det mhj av en ny fasad går att fixa det? Jag är lite skeptiskt till att helt byta ut tänderna då de är fullt friska.

Svar: Att sluta ett mellanrum mellan framtänder kan göras med olika alternativ. Bästa resultat beror lite på hur vilken bett typ du har och hur dina granntänder ser ut.
Alt.1 I en del fall kan compositplast modelleras över hela framsidan på respektive framtand och samtidigt sluts luckan, Vanligtvis behövs då inte någon tandsubstans avverkas på tänderna. Missfärgas med åren.Ej lämpligt till gnisslare.
Alt.2. Tunna porslinsfasader ca 0,5-1 mm tjocka fästes med bondad teknik på framsidorna,motsvarande mängd tandsubstans avverkas. God hållbarhet, lossnar ej . Håller färgen. Kan göras mycket naturtrogna i skiktat porslin.
Alt. 3 Luckan sluts med tandställning.
Hälsningar Lena Åberg

Tandimplantat med titanskruv
Fråga: Hej! Har en fråga ang. tandimplantat med titanskruv för tandersättning. Mina hörntänder \"kom aldrig\" och nu ska jag få implantat. Först har jag haft tandställning en tid nu för att göra plats för de blivande , och nu har denna plockats bort och även mina mjölkhörntänder. Nu går jag med en plastskena med tandersättning och denna täcker gom/fram-och baksida av överkäkens tandrad. Det jag har fått information om är att när skruvarna har opererats dit ska jag fortsätta ha denna skena med tandersättningen även under läkningsprocessen. Detta har jag ifrågasatt; varför kan jag inte få en temporär tand som man läser om? Jag får inget svar och jag tror att detta beror på att de vill göra det så billigt och smidigt för dem själva. Eller är all information ang implantat felaktig när man läser om det? Skenan glider och är jättesvår att äta med samtidigt som de tandersättningarna som sitter är jättestora oc! h går upp ca. 3-5 mm högre än vad mina övriga riktiga tänder gör vilket gör att det ser lustigt ut och jag vill inte dra på smilet så mycket att detta syns.

Svar: Då du fått tänder flyttande med tandreglering är det stor risk att de ändra läge efter att tandställningen tagits bort. För att hålla tänderna i sitt nya läge på plats görs ofta en skena i plast. Den är en form som stämmer med ditt nuvarande bett.
Även efter att implantatskruvarna satts på plats bör oftast bettet hållas på plats en längre tid. Ibland kan det lösas med en tunn ståltråd på insidan av tandraden, vanligtvis sitter den kvar flera år efter att behandlingen är klar.
Att kombinera luckhållning och tandersättning i form av en skena fungerar ofta bra några månader. Om du inte är nöjd, är det bästa att ta upp problemet med din tandläkare.
Hälsningar Lena Åberg

Slapp hals
Fråga: Hej! Mina muskler under hakan har släppt. ser ut som två arga strängar. Hur kan man åtgärda det?

Svar: Det brukar oftast korrigeras i samband med en ansiktslyftning. Det finns också operationstekniker där man gör en lokal plastik av dessa band.
Mvh
Gabriella Sellman

18 år och bröstförstoring
Fråga: Jag är 18 år och funderar på att göra en bröstförstoring pga mina små bröst som jag mår dåligt av. Men kan i så fall mina "riktiga" bröst fortfarande växa efter det att man gjort en bröstförstoring eller påverkas dom av operationen om de inte är helt färdigutvecklade så att de inte kan växa så mycket mera? T e x, om mina bröst skulle växa naturligt från a till b-kupa det kommande året, kommer det ske även om jag opererar in implantat?

Svar: Dina egna bröst ligger ju utanför implantaten så teoretiskt kan brösten växa även efter en operation. Dock bör man vänta med en operation tills man känner att brösten vuxit färdigt och att det är flera år sedan du fick mens första gången. Senare påverkas ju brösten av förändringar i vikt och om du går upp i vikt brukar brösten ofta öka i storlek också.
Mvh
Gabriella Sellman

Operation via landstinget
Fråga: Hej!
2006 gick jag med i GI-metoden och den fungerade gick ner från 102 till 63 kg jag är 1,64 cm. Jag fick via landstinget tagit bort överflödigt skinn på MAS i Malmö och även ordnat med brösten. Men jag har ingen form på min kropp har fortfarande överflöd och skulle vilja göra fettsugning. Men undrar kan jag få det via landstinget om man kan hur går man tillväga? Eller måste jag själv bekosta det? Mår inget bra av detta, vågar inte visa mig för min man, köper fortfarande stora kläder för jag har ordentligt med överskott av fett. Tacksam för svar.

Svar: Fettsugning är inte en operation man brukar få göra i landstingets regi.
Mvh
Gabriella Sellman

Byta implantat
Fråga: Hej!
Jag har silkonproteser inlagda sedan 8 år tillbaka men ska nu byta ut dom tilll s.k. gelehallon. Anledningen är att jag har fått ripplings på det ena bröstet. Jag är väldigt smal och ska lägga in 335 ml. Det är ungefära vad jag har nu och jag trivs med det. Är risken att det veckar sig mindre med gelehallon och ska man välja anatomiska eller runda? Är risken att dom ser ut som två "bollar" större om man lägger in runda även om man lägger under bröstmuskeln? Min kirurg rekommenderade runda för han sa att dom anatomiska kan rotera så jag är osäker och jag ska gör operationen om ca 2 veckor.
Tacksam för svar

Svar: Ju smalare man är desto större är risken för rippling, även om risken är mindre med gelehallonimplantat än med implantat av koksalt eller flytande silikon. När man lägger implantaten under muskeln ser det mindre runt ut än om implantaten ligger ovanför muskeln, dock ger runda implantat ett litet rundare utseende än droppformade implantat. Om diametern på dina tidigare implantat är större än på de du ska ha nu ökar risken för att hålorna är så stora att det blir risk för rotation och det kan vara en förklaring till att din läkare föreslagit dig att du ska välja runda implantat.
Mvh
Gabriella Sellman

Nässkiljevägg
Fråga: Hej,
jag har problem med en sned nässkiljevägg som jag planerar att korrigera. Dock har jag inte riktigt koll på om detta är en mer komplicerad operation som ger större risker för fult resultat, än en "vanlig" op. Min konsulterande läkare pratade om silikonplattor?? Känner mig osäker på om jag vågar genomgå denna operation. Har dessutom opererat mig tre ggr tidigare för min något breda näsa (det var efter dessa operationer som min näsa blev sned). Vad gör jag?

Svar: Det kan alltid vara bra att prata med flera olika kirurger med stor erfarenhet av näskirurgi för att få höra olika synpunkter. När man gjort flera operationer tidigare är det förstås ärrigt och därigenom en mer komplicerad operation än om man inte är opererad tidigare.
Mvh
Gabriella Sellman

Geléhallonimplantat
Fråga: Hej Gabriella!
Jag är intresserad av "geléhallon"implantat och har förstått att det finns en del olika tillverkare. Jag undrar om det är stor skillnad på mjukheten beroende på vilken tillverkare som har gjort implantaten eller är de ganska lika?
Tacksam för svar!

Svar: Det finns flera mjukhetsgrader av gelehallonimplantat. De droppformade implantaten är aningens fastare och så finns det två mjukhetsgrader av de runda gelehallonimplantaten. Det skiljer inte nämnvärt mellan de olika leverantörerna.
Mvh
Gabriella Sellman

Ärr efter acne
Fråga: Hej, jag har ytliga små ärr efter acne. Jag har beställt tid för Microdermabrasion
först och efter den en TCA peeling 70% under samma besök. Hur bra är egentligen dessa två behandlingar? Är det något som du brukar rekomendera? Finns det någon risk för ärr bildningar? Isåfall varför då, meningen är väl att dom ska försvinna? Sista frågan är hur ser man ut efter behandlingen?
jag är glad att det finns personer som dig som man kan fråga.. är väldigt tacksam över svar!

Svar: Microdermabrasion är en mycket ytlig hudslipning och TCA peelen är till för att du ska få litet djupare effekt. Det som är viktigt att förhöra sig om är risken för förändrad/minskad pigmentering av huden som behandlas. Risken är ju också att du inte tycker du får tillräcklig effekt för att bli av med dina ärr men det kan du också fråga om i förväg hur man bedömer den risken i förhållande till de ärr just du har.
Mvh
Gabriella Sellman

Muskler under hakan
Fråga: Hej! Mina muskler under hakan har släppt. ser ut som två arga strängar. Hur kan man åtgärda det?

Svar: Det brukar oftast korrigeras i samband med en ansiktslyftning. Det finns också operationstekniker där man gör en lokal plastik av dessa band.
Mvh
Gabriella Sellman

Färdigutvecklad
Fråga: Jag är 18 år och funderar på att göra en bröstförstoring pga mina små bröst som jag mår dåligt av. Men kan i så fall mina 'riktiga' bröst fortfarande växa efter det att man gjort en bröstförstoring eller påverkas dom av operationen om de inte är helt färdigutvecklade så att de inte kan växa så mycket mera? T e x; Om mina bröst skulle växa naturligt från a till b-kupa det kommande året, kommer det ske även om jag opererar in implantat?

Svar: Dina egna bröst ligger ju utanför implantaten så teoretiskt kan brösten växa även efter en operation. Dock bör man vänta med en operation tills man känner att brösten vuxit färdigt och att det är flera år sedan du fick mens första gången. Senare påverkas ju brösten av förändringar i vikt och om du går upp i vikt brukar brösten ofta öka i storlek också.
Mvh
Gabriella Sellman

Överflödigt skinn
Fråga: 2006 gick jag med i gi-metoden och den fungerade gick ner från 102 till 63kg jag är 1,64cm. Jag fick via landstinget tagit bort överflödigt skinn på MAS i malmö och även ordnat med brösten. Men jag har ingen form på min kropp har fortfarande överflöd och skulle vilja göra fettsugning. Men undrar kan jag få det via landstinget om man kan hur går man tillväga. Eller måste jag själv bekosta det? Mår inget bra av detta, vågar inte visa mig för in man, köper fortfarande stora kläder för jag har ordentligt med överskott av fett. Tacksam för svar.

Svar: Fettsugning är inte en operation man brukar få göra i landstingets regi.
Mvh
Gabriella Sellman

Anatomiska eller runda
Fråga: Jag har silkonproteser inlagda sedan 8 år tillbaka men ska nu byta ut dom tilll s.k. gelehallon. Anledningen är att jag har fått ripplings på det ena bröstet. Jag är väldigt smal och ska lägga in 335 ml. Det är ungefära vad jag har nu och jag trivs med det. Är risken att det veckar sig mindre med gelehallon och ska man välja anatomiska eller runda? Är risken att dom ser ut som två "bollar" större om man lägger in runda även om man lägger under bröstmuskeln? Min kirurg rekommenderade runda för han sa att dom anatomiska kan rotera så jag är osäker och jag ska gör operationen om ca 2 veckor.

Svar: Ju smalare man är desto större är risken för rippling, även om risken är mindre med gelehallonimplantat än med implantat av koksalt eller flytande silikon. När man lägger implantaten under muskeln ser det mindre runt ut än om implantaten ligger ovanför muskeln, dock ger runda implantat ett litet rundare utseende än droppformade implantat. Om diametern på dina tidigare implantat är större än på de du ska ha nu ökar risken för att hålorna är så stora att det blir risk för rotation och det kan vara en förklaring till att din läkare föreslagit dig att du ska välja runda implantat.
Mvh
Gabriella Sellman

Näskirurgi
Fråga: Jag har problem med en sned nässkiljevägg som jag planerar att korrigera. Dock har jag inte riktigt koll på om detta är en mer komplicerad operation som ger större risker för fult resultat, än en "vanlig" op. Min konsulterande läkare pratade om silikonplattor?? Känner mig osäker på om jag vågar genomgå denna operation. Har dessutom opererat mig tre ggr tidigare för min något breda näsa (det var efter dessa operationer som min näsa blev sned). Vad gör jag?

Svar: Det kan alltid vara bra att prata med flera olika kirurger med stor erfarenhet av näskirurgi för att få höra olika synpunkter. När man gjort flera operationer tidigare är det förstås ärrigt och därigenom en mer komplicerad operation än om man inte är opererad tidigare.
Mvh
Gabriella Sellman

Geléhallon
Fråga: Hej Gabriella!
Jag är intresserad av "geléhallon"implantat och har förstått att det finns en del olika tillverkare. Jag undrar om det är stor skillnad på mjukheten beroende på vilken tillverkare som har gjort implantaten eller är de ganska lika?

Svar: Det finns flera mjukhetsgrader av gelehallonimplantat. De droppformade implantaten är aningens fastare och så finns det två mjukhetsgrader av de runda gelehallonimplantaten. Det skiljer inte nämnvärt mellan de olika leverantörerna.
Mvh
Gabriella Sellman

Strie
Fråga: Jag har en massa streck på magen. jag vet inte vad det är för nått, tydligen så har jag gått upp i vikt, så det ser ut som att magen e spräckt? Det är skämmigt o gå runt i bikini under sommaren. Har du någon aning om hur jag kan ta bort det?

Svar: Det låter som du fått strie. Det kan man få p g a viktuppgång eller graviditet. Efter ett tag brukar de blekna och då syns de mindre. På längre sikt kan man överväga en bukplastik. Då försvinner ju en del med den huden som skärs bort och de övriga syns mindre om huden är sträckt.
Mvh
Gabriella Sellman

Näsoperation
Fråga: Hejsan. Jag har funderat och vill göra en näsoperation, och undrar om det är möjligt? jag har en väldigt liten och platt näsa. jag vill ha en finare och längre näsa. Är det möjligt att ni kan fixar det på nått sätt?

Svar: Vänd dig till en plastikkirurg som opererar näsor och diskutera detta. Man brukar då göra en bild på vad man kan åstadkomma så får du de om det överensstämmer med det som du tänkt dig.
Mvh
Gabriella Sellman

Leverfläck
Fråga: Hejsan, är 17 snart 18. För ca 10 månader tog jag bort en leverfläck på ryggen i Värnamos sjukhus. Blev riktigt missnöjd med resultatet för nu är de ett ännu större är i stället . Sen har de svullnat upp ngn röd plut ( finn liknande ) där också. Finns de något man kan göra åt det ? Har även 2-3 andra pigment fläckar jag skulle vilja bli av med.

Svar: Det låter som om du fått en keloid. Det innebär att huden reagerar med att skapa för mycket ärrvävnad vilket leder till kliande, rodnade och upphöjda ärr. Om man har denna benägenhet finns risk att nya ärr skulle bli likadana därför bör du inte ta bort fler födelsemärken om du inte absolut måste. Vad gäller det ärr du redan har kan man skära bort det gamla ärret, sy det på nytt, och samtidigt spruta kortison. För att få hjälp med detta bör du vända dig tillbaka till dem klinik där du opererades.
Mvh
Gabriella Sellman

Hudöverskott
Fråga: Hej! Är en tjej på 30 år som fött 2 barn. Under graviditeten gick jag upp en del i vikt vilket resuterade i att min mage blev drabbad. Det hänger hud över kanten på mina byxor och jag svettas en del under vecket. På sommaren luktar det illa och kliar när jag svettas. Min fråga gäller med andra ord om hur man går till väga för att få det åtgärdat. Är det en kostnad jag behöver stå för själv eller betalas eventuell operation av landstinget? Hur går jag i så fall tillväga?

Svar: Man håller just på att utarbeta riktlinjer för vilka bukoperationer som skall göras i landstingets regi och vilka man själv måste bekosta. En grundregel är att du ska vara normalviktig, ha ett överhäng av hud på mer än 3 cm och ha besvär av överhänget i form av eksembildning etc. För att få ett säkert besked ska du be din vårdcentral om en remiss till närmaste plastikkirurgiska klinik för en bedömning.
Mvh
Gabriella Sellman

Öronplastik
Fråga: Hej, jag har länge varit missnöjd med mina öron. Själva storleken är ok och de står inte ut, men där de flesta har en avrundad "kant" som viker tillbaka mot själva örat har jag en väldigt svag kant. "Öronkanteterna" är alltså väldigt små och det ser ut som de inte finns. Är detta något man kan korrigera med plastikkirurgi och vad kostar det i sådana fall?

Svar: Den vanligaste operationen är ju att man opererar in öronen om de står ut. Det du frågar efter är ovanligt och mig veterligen är det inte en operation som görs om det inte rör sig om en missbildning. Bäst är förstås att du vänder dig till en plastikkirurg där du bor, visar upp dina öron, och ber om ett råd.
Mvh
Gabriella Sellman

Bröstförminskning genom Landstinget
Fråga: Jag är snart 38 år o har han liten pojke på snart 8 mån. Mina bröst är enormt stora har storlek ca 80-85 H-I kupa. Undrar nu om man kan få en bröstförminskning genom Landstinget i Göteborg? Hur lång väntetid brukar det vara? Till saken hör då att jag inte kunde amma o att mina bröstvårtor var för stora enligt en barnmorska. Sen har jag ofta besvär med nacken o ibland ryggen. Sen som pricken över i så går det knappt att hitta någon Bh som passar. Tacksam för svar....

Svar: För att få göra en bröstförminskning i landstingets regi krävs att du är normalviktig, dvs har ett BMI som inte överstiger 25, samt att man behöver ta bort minst 500 g per bröst. Du vänder dig till din vårdcentral och ber om en remiss till Plastikkirurgiska kliniken i Göteborg och så gör de en bedömning.
Mvh
Gabriella Sellman

Fettsuga kinder
Fråga: Jag undrar om det går att fettsuga eller minska kinderna, om man har väldigt runda och stora kinder?

Svar: Nej, man brukar inte fettsuga kinder.
Mvh
Gabriella Sellman

Bröstförstoring och sport
Fråga: Hej igen, glömde att fråga dig okså jag åker cross och det blir att man åker omkull ganska ofta men har brösskydd, hur stor är chans att inplantatet kan gå i sönder om man trillar på bröstet ( av slaget) hallongele. Har okså hört att det är svårt att utföra visa sporter när man har de under muskeln. Är detta sant? Vad är rippling?

Svar: Naturligtvis är kraftigt våld mot brösten alltid en riskfaktor men ett bröstskydd är bra för det skyddar brösten så risken att implantaten ska gå sönder minskar När implanteten ligger under muskeln kan man ibland besvärar av att brösten rör sig när man använder bröstmuskulaturen. Rippling innebär veckbildning på implantaten.
Mvh
Gabriella Sellman

Bröstförstoring med lyft
Fråga: Hej, har gjort en bröstförstoring med lyft och är jätte nöjd gjorde det den 10/11 . Ca för en vecka sedan var jag på kontroll allt så bra ut läkaren klippte upp bh och fick bröstband, kändes lite bättre i början eftersom det kändes inte som att mina bröst fick plats i BH. Men med bröstbandet kändes det som allt pressades ner och började få typ som några rylser i insidan av brösten sidan om vårtan. Min kille trodde det kanke var gamla bristningar som svullnade upp, kan likna det men tror du att det kan vara inplantatet ? Tycker inte att det skulle vara de som syntes efterson att de är ju lagda under böstmuskelen , de heter Perthese Ref mx 300 Runda.

Svar: Jag kan tyvärr inte på denna beskrivning avgöra vad du ser. Jag föreslår att du vänder dig till din kirurg och frågar.
Mvh
Gabriella Sellman

Ta bort Restylane
Fråga: Vem kan ta ut restylane som blivit klumpar i läppen?

Svar: Det kan den göra som hjälpt dig att lägga in det.
Mvh
Gabriella Sellman

Knölar av Restylane
Fråga: Hej, snälla hur får jag bort knölarna i läppen av restylane?
Blir det värre om man fyller på med mer restylane?

Svar: Knölarna beror på att det blivit en för stor ansamling av Restylane på ett och samma ställe. Restylanet bryts ner långsamt av sig självt och brukar göra det även på små knölar, men ibland kan man behöva sticka hål på en sådan ansamling och trycka ut Restylanet . Det blir inte bättre av att du sprutar mer Restylane men möjligen syns knöligheten mindre.
Mvh
Gabriella Sellman


Större kindben
Fråga: Hej, jag har under flera år funderat på att operera min kindben så att de blir mer markerade, vill inte göra detta med fillers utan med protes, min fråga förutom att jag är väldigt intresserad över hela proceduren, finns det olika storlekar på dessa proteser? Kan man specialbeställa proteser som passar just mig? Jag vill ha ett par som ser ganska naturliga ut.

Svar: Man kan antingen använda Sub-Q (Restylane-liknande produkt) vilket ju är en filler, eller också Medpor vilket är ett poröst material som läggs direkt mot benet och växer fast där. Det skulpteras så att det passar till ditt ansikte.
Mvh
Gabriella Sellman

Bakom eller framför muskeln
Fråga: Jag överväger att lägga in runda gelehallon och har väldigt små bröst(nästan helt platt). Borde de placeras framför eller bakom muskeln?

Svar: Det vanligaste är att man lägger implantaten bakom muskeln. Det gör att övergången mellan din kropp och implantaten syns mindre och ger ett naturligare utseende.
Mvh
Gabriella Sellman

Fettsuga haka
Fråga: Jag ska operera min haka och såg en bild i Före-och efterbilder som var väldigt lik min profilbild. Andra bilden uppifrån! Jag ska nämnligen förminska min haka och undrar om hon har behövt fettsuga under hakan . Det har jag nämligen inte tänkt.

Svar: Sannolikt har man inte gjort det, men för att få ett säkert svar bör du vända dig till den klinik som utfört operationen och fråga. Vad gäller dig är det svårt att svara på vad du behöver utan att se dig. Fråga den kirurg som ska operera dig om han/hon gör bedömningen att man också behöver göra en fettsugning.
Mvh
Gabriella Sellman

Trasigt implantat
Fråga: Om man har ett koksaltsimplantat och det går sönder så märker man ju det för allt koksalt förvinner på en gång och bröstet blir platt. Men hur märker man om man har ett sk hallongeléimplantat och det går sönder?

Svar: Det är svårare att upptäcka. Ett tecken kan vara att bröstet blir hårdare och dras uppåt efter ett stort antal år.
Mvh
Gabriella Sellman

Knölar i läppen
Fråga: Hej! Jag undrar hur stor risken är att man får knölar i läppen av en Restylane injektion? Jag vill väldigt gärna göra en sådan men är orolig för att få knölar då flera av mina bekanta har fått det. Hur gör man för att undvika att få dom?? Varför uppstår knölarna?

Svar: Knölar efter Restylane-behandling beror på att en större mängd hamnat på samma ställe och inte blivit jämt fördelat. Ibland kan man massera på sådana små knölar och få dem att försvinna. Det som är fördelen med Restylane jämfört med permanenta fillers är ju all Restylane så sakta löses upp och då försvinner ju också dessa små ojämnheter.
Mvh
Gabriella Sellman

Mammografi
Fråga: Jag gjorde en bröstförstoring med silikon-02 och är helnöjd. Nu börjar jag närma mig 40 och undrar om det är möjligt att genomföra mammografiundersökning med proteserna?

Svar: Ja, det går bra men du ska tala om att du har bröstimplantat så kan man anpassa undersökningen till det. Ibland kompletterar man också med ultraljud.
Mvh
Gabriella Sellman

Bästa fillern
Fråga: Vilken är den bästa fillern att använda om man vill ha bort rynkan från näsan till mungipan?

Svar: Jag tycker att Perlane fungerar mycket bra.
Mvh
Gabriella Sellman

Risker vid näsplastik
Fråga: Hur stora är egentligen riskerna vid näsplastik? Vad är det värsta som kan gå fel? Ett snedsteg vore ju helt förödande då det blir omöjligt att dölja.

Svar: Riskerna vid näsoperation är små. Risken för infektion är mindre än 1%. Den vanligaste komplikationen är man får en liten synlig benkant eller en liten broskkant som fjädrar upp och kräver en minikorrigering. Risken för detta är 15-20%.
Vänliga hälsningar
Gabriella Sellman

Pamela Anderson
Fråga: Hur mycket kostar det att lägga in Pamela Anderson stora bröstimplant?

Svar: Det brukar inte vara storleken på implantaten som avgör priset utan typ av implantat. Om man överväger mycket stora implantat bör man tänka på att det ökar risken för komplikationer i samband med operationen och förstås också kan bli tungt och senare ge ryggbesvär.
Vänliga hälsningar
Gabriella Sellman

Näsplastik
Fråga: Jag funderar på att göra en näsplastik operation. Men jag vet inte vilken klinik och läkare jag ska välja. Känns som man inte kan lita på någon. Kan du ge ärliga svar på vilken klinik och läkare är bäst? Jag har en relativt rak näsa, men vill ta bort bumpen så att näsan blir riktigt rak och göra den lite mindre.

Svar: Det finns flera duktiga näskirurger på de större plastikkirurgiska klinikerna i Sverige. Personligen har jag bara sett de näsoperationer som Dr Kjell-Ove Sällström utfört varför jag kan rekommendera honom.
Du kan naturligtvis titta på före/efter bilder på olika plastikkirurgiska klinikers hemsidor och också besöka olika kirurger och be dem visa sina resultat från näsoperationer innan du bestämmer dig.
Vänliga hälsningar
Gabriella Sellman

Kapselbildning
Fråga: Hej! Har gjort ett bröstlyft samt förstoring. Efter 1:a operationen blev det kapselbildning på ena bröstet så en 2:a operation var nödvändig, nu mer än 6 månader efter omoperationen kvarstår en hel del kapselbildning samt att inplantatet ser ut att "falla ur sin ficka "då jag ligger ner. Inte alls snyggt. Nämnas bör att inplantaten är sk geléhallon.
Operatören tycker ej att man kan göra så mycket mer...
Ska man bara acceptera detta?
Operationen kostade 70 000 kr.!!

Svar: Det du beskriver är en svår situation. När man gör en operation för kapselbildning gör man utrymmet som implantatet ligger i större. Det kan naturligtvis innebära att implantaten kommer för långt utåt när man ligger ner. Det är en svår avvägning att vidga lagom och det är dessutom så att kroppen läker litet olika så man kan inte veta att det blir exakt så mycket vidgat så att det inte känns hårt men att ändå inte implantatet åker utåt.
Vänliga hälsningar
Gabriella Sellman

Risk för rippling?
Fråga: Hejsan, jag ska operera mig snart och väger mellan 360 eller 410cc. Mitt bröst är 12cm brett och implantatet på 410cc är 12,5cm 360 är 12cm är det större risk för rippling om jag tar 410cc än 360cc.

Svar: Det som avgör risken för rippling är inte storleken på implanten utan typ av implantat och hur mycket underhudsfett du har.
Vänliga hälsningar
Gabriella Sellman

Bukplastik och fettsugning
Fråga: Jag skulle vilja genomgå en bukplastik, jag undrar om man kan göra en fettsugning samtidigt. Jag menar då främst "lovehandels". Jag kommer enbart behöva göra en liten bukplastik där man inte flyttar naveln. Jag har även op mina bröst 2 gånger. Första gången så gjorde jag ett lyft + minskning av vårtgård + inlägg 350/375 gelehallon. Andra gången så gjorde jag om lyftet och sänkte mina implantat. Jag är ännu inte helt nöjd med mitt resultat då mina bröst är väldigt stutiga och bröstvårtan sitter lite långt ned. Kan det hjälpa om jag lägger in ett större implantat som fyller ut så att säga. Jag är 23 år och väger ca 58kg, jag är 144 cm lång. Har fött en dotter som är 19 månader.

Svar: Man kan göra en fettsugning av lovehandles samtidigt som en liten bukplastik, ofta ingår det i operationen.
Det är svårt att avgöra vad som skulle vara bra gällande dina bröst utan att se dig så det bör du diskutera med den kirurg som opererat dig. Du är ju en relativt kort och nätt person så större implantat låter väldigt stort.
Vänliga hälsningar
Gabriella Sellman

Fetttransplantation
Fråga: Hej! Har mörka ringar/skuggor under ögonen samt djupa fåror. Kan man fylla ut fårorna g m fetttransplantation? Är det ett stort ingrepp? Och vad kostar det ? Tacksam för svar!!

Svar: Det vanligaste är att man gör fett-förflyttning i samband med en nedre ögonlocksplastik. Möjligen kan man också spruta in litet fett men det finns en risk att det blir ojämt. En nedre ögonlocksplastik kostar omkring 15-20000 kronor.
Vänliga hälsningar
Gabriella Sellman

Ridbyxlår

Fråga: Hej! Är det farligt att fettsuga ridbyxlår, blir det bra resultat?
Ska man vänta tills man fått barn?

Svar: Nej det är inte farligt att göra en fettsugning förutsatt att du är frisk. Resultatet brukar bli fint och man åstadkommer en varaktig förändring av formen på låren. Du behöver inte vänta tills efter att du fått barn.
Mvh
Gabriella Sellman

Naturliga implantat?

Fråga: Hej Gabriella!
Jag undrar vilket implantat som blir mjukast, och känns mest naturligt? Är det olika i olika kroppar? Jag skulle vilja göra en ganska blygsam operation (har A-kupa och vill ha B) och är intresserad av ett så naturligt resultat som möjligt.
Jättetack för svar!

Svar: Det är svårt att svara vilket implantat som blir bäst utan att ha träffat dig. Gå på ett besök till en plastikkirurg och hör vad som passar dig bäst. Ju smalare man är desto större risk att man ser konturen på implantaten och att man uppfattar dem som fastare. Ett anatomiskt implantat ser naturligt ut på det sättet att det inte är så högt upptill. Å andra sidan är det många kvinnor idag som önskar lite fyllnad upptill så det är en smaksak vad man tycker passar bäst för en själv.
Mvh
Gabriella Sellman

Kortare näsa?

Fråga: Jag hatar min näsa, den är knölig och lång, min fråga är om det fins något man kan göra åt längden??

Svar: Vid en näsoperation kan man också förkorta näsan.
Hälsningar
Gabriella Sellman

Plastikkiruger inom landstinget

Fråga: Jo, det är så att jag är en grabb i mina bästa år (20+), och det är så att jag lider utav gynekomasti. Har varit på konsultation hos en överläkare på en bröstklinik här i västerås, och blev erbjuden en operation. Jag tvekar dock, iochmed att man har hört att plastikkirurger, som tillhör landstinget, oftast struntar i att göra ett \"bra jobb\", att dom snarare vill få det överstökat, och struntar i hur snyggt det blir.
Detta gör mig väldigt orolig. Det är trots allt min kropp och min framtid som står på spel.
Jag undrar lite kort och gott hur du ställer dig till plastikkirurger inom landstinget?

Svar: Plastikkirurger i landstinget gör förstås sitt yttersta precis som plastikkirurger som arbetar privat, så du kan med gott förtroende tacka ja till den operation du blivit erbjuden.
Vänliga hälsningar
Gabriella Sellman

Pris operation?

Fråga: Hejsan!
Vad skulle du säga är snittpriset för att operera vårtgårdar på ca 4 cm i diameter mindre?

Svar: Vårtgårdsförminskning kostar omkring 15000 kronor men naturligtvis kan du ringa runt till de olika plastikkirurgiska klinikerna för att efterhöra deras priser.
Mvh
Gabriella Sellman

Storlek på implantat

Fråga: Hej, hur ska man veta vad för storlek man ska välja på brösten? Jag har varit på 2 olika konsulationer den ena sa att jag skulle ha 350 och den andra sa 325... jag har försökt med ris påsar men de är inte samma sak som silikonet,,,jag vill inte ha för små eller att de ska bli för stort... jag är 155 cm lång och väger 48 kg...

Svar: Det finns inget rätt svar. Du ska välja det som känns bra för dig. Du är inte så lång så möjligen skulle den litet mindre storleken vara mer naturlig till din kropp. När man provar med ris ger det en bra fingervisning om resultatet men inte en exakt bild. Du kan också ställa dig frågan när du skulle bli mest besviken, om resultatet blev för stort eller för litet?
Vänliga hälsningar
Gabriella Sellman